Български пощи“ предупреждават за нова онлайн измама, свързана с предложение

...
 Български пощи“ предупреждават за нова онлайн измама, свързана с предложение
Коментари Харесай

ИЗМАМА: Фалшив профил на „Български пощи“ събира лични данни и пари

 „ Български пощи “ предизвестяват за нова онлайн машинация, обвързвана с предложение за преференциална продажба на непотърсени колета.

Мнимата търговия се прави през подправена страница в обществените мрежи на пощите и събира пари, номера на банкови карти, както и персонални данни.

Видео, публикувано във Facebook, примамва с преференциална опция – против 4 лева човек може да получи пропуснат в пощата пакет, в който може да открие всякаква техника. От таблети и кафе машини до книги и чанти. Височко това наподобява като неповторимо опция, само че в действителност е машинация.

„ Толкова добра рекламна акция на киберпрестъпление на българска територия не сме виждали досега. Щом е вложено доста, евентуално и облагата е огромна “, разяснява Ясен Танев, специалист по киберсигурност пред bTV.

От „ Български пощи “ потвърдиха, че това не е тяхната публична Facebook страница, а в случай че сте попълнили онлайн формуляра, все едно сте си пуснали кредитната карта в ръцете на нарушителите.

От пощите са подали сигнал към ГДБОП и ДАНС и напомнят, че в последните години от време на време са обект на сходен вид закононарушения. А от ГДБОП оповестиха, че подправените профили на пощите са няколко и всички са предадени на Мета за събаряне.

Проверка на bTV взаимно с Ясен Танев откри, че фрагментите употребявани във лъжливата оферта в действителност са на американски склад. А табелките на „ Български пощи “ са добавени, евентуално с изкуствен интелект.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР